Türkiye, tarih boyunca jeolojik yapısının getirdiği acımasız gerçeklerle yüzleşmiş, her depremin ardında derin yaralar ve unutulmaz izler bırakmıştır. Topraklarının neredeyse tamamı deprem kuşağında yer alan ülkemiz, 27 Haziran 1998, Adana-Ceyhan depremi, 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999’daki Marmara felaketleri milyonların kalbinde sarsıcı acılara neden olmuştur. Bu büyük felaketlerin ardından, ülkemizde afet anlarında canını ortaya koyarak yardım eden gönüllülerin, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel dayanışma hareketlerinin önemi daha da belirgin hale gelmiştir. Türkiye’nin afetler konusundaki miladı da 1999 depremleri olarak kabul edilmektedir.
Her depremde, umut ışığı olarak ortaya çıkan gönüllüler, afetlerde ilk müdahaleyi gerçekleştirmek ve halkı bilinçlendirmek adına, resmi ve özel kurumlarla kurdukları işbirlikleriyle omuz omuza mücadele etmişlerdir.
7 Mayıs 2000 tarihinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen19 arama kurtarma derneği ve ekibi, Yalova’da bir araya gelerek ulusal bir dayanışma ve koordinasyon platformu oluşturma kararı aldı. AKUT kurucularından Atilla Ulaş’ın öncülüğünde kurulan Ortak Çalışma Grubu (OÇG), iki yılda tamamlanan 18 toplantı sürecinde, ülkemizde meydana gelebilecek her afet durumunda gönüllülerin ortak ve standart bir koordinasyon içinde çalışabilmesi için acil eylem planı, eğitim standardı, arama kurtarma eğitim alanları ve etik değerlerin belirlenmesi gibi hayati hedefleri ortaya koydu. Bu yoğun çalışmaların sonucunda, 16 Haziran 2002 tarihinde, beş kurucu üye derneğin, Alanya DAD, Aydın UMUT, Gönen GÖNDAK, Edirne EDAK ve Yalova K77 öncülüğünde ARAMA KURTARMA DERNEKLERİ FEDERASYONU (AKDF) resmi olarak kurulmuş, böylece ulusal dayanışmanın somut bir simgesi doğmuştur.
AKDF, kuruluşundan itibaren, Türkiye’nin afetlere karşı koyma kararlılığını ve gönüllülük ruhunu yüceltmek amacıyla, teknolojik altyapı, güncel eğitim programları ve düzenli tatbikatlarla desteklenen profesyonel müdahale ağını sürekli olarak güçlendirmiştir. Yalova’da inşa edilen kriz koordinasyon merkezi, içinde deprem simülasyonunun da yer aldığı tatbikat alanı ile yüzlerce gönüllünün aynı anda hizmet verebileceği bir yapı olarak, fedakarlığın ve hazırlıklı olmanın sembolü haline gelmiştir. O yıllarda bu özelliklerde bir eğitim, tatbikat ve koordinasyon merkezinin sadece Yalova’da olması medikal kurtarma ekiplerinden, itfaiyecilere kadar bir çok acil durum örgütünün eğitim almasını sağlamıştır. 2008’de federasyon merkezi İstanbul’dan Yalova’ya taşınarak, bölgesel ve ulusal koordinasyon daha da güçlendirilmiştir.
Zamanla, Uşak’tan UŞ-AK, İstanbul’dan TÜRKCAN, İstanbul’dan ANAK ve Diyarbakır’dan AKE gibi farklı derneklerin katılımıyla federasyon, ulusal çapta güçlenen ve genişleyen bir yapı haline gelmiştir. Her ne kadar bazı dernekler süreç içinde yollarını ayırmış olsa da, Adana K9, Ayvalık ADAK gibi yeni üyelerle birlikteliği pekiştirerek, federatif yapının ve gönüllülüğün ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
2014 yılında başlatılan yeni eğitim merkezi inşası ise, geleceğe dair umutları tazeleyen, bilgi ve becerinin nesiller boyu aktarılmasını sağlayacak en önemli adımlardan biri olarak hafızalara kazınmaktadır.
7 Mayıs 2000 tarihinde Türkiye’nin değişik şehirlerinde kurulmuş on dokuz arama ve kurtarma derneği ve ekip, bir üst birlik kurma amacı ile Yalova’da görüşmelere başladılar. Bir taraftan görüşmelerde, anlaşmaya çalışan ekipler, bir taraftan da tatbikat ve eğitimler ile hem yeteneklerini artırmak hem de bir çatı altında birleşmenin koşullarını aradılar. On sekiz toplantıdan sonra federasyon kurulmasına karar verildi ve federasyonun amacı belirlendi;
1.Ülkemizde olacak afet durumunda gönüllülerin ortak ve standart bir koordinasyon içinde çalışması için acil eylem planının oluşturulması,
2. Eğitim standardının kurulması,
3. Arama ve kurtarma eğitim alanları kurulması,
4. Etik değerlerin oluşturularak düşünsel yapıda birliktelik sağlanması,
5. Aynı arama kurtarma dilini konuşan ekiplerin oluşturulması,
Toplantılar sonunda ortak hareket etme kararı alan beş derneğin çalışmalarıyla, ARAMA KURTARMA DERNEKLERİ FEDERASYONU, 16 Haziran 2002 tarihinde kuruldu.
Kurucu üyeler;
Alanya DAD, Alanya Doğal Afetlerde Dayanışma Derneği
Aydın UMUT, Aydın Arama Kurtarma Yardım ve Eğitim Derneği,
Gönen GÖNDAK, Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve Haberleşme Derneği
Edirne EDAK, Edirne Arama Kurtarma Derneği
Yalova K-77, Yalova Arama Kurtarma Derneği
Federasyonumuz, Yalova’da 100 kişiye aynı anda hizmet verebilecek bir kriz koordinasyon merkezi ile içinde deprem simülasyonu da olan tatbikat ve eğitim alanının inşasını gerçekleştirdi.
2008 yılında federasyon merkezimiz İstanbul’dan Yalova’ya taşındı.
2009 yılında 5902 sayılı yasa gereği kamu işbirliği ve akreditasyon sağlanması için uyu dönemi başlatıldı.
2009 yılında Uşak’tan UŞ-AK Arama Kurtarma Acil Haberleşmesi ve Radyo Amatörleri Derneği katıldı.
2012 yılında İstanbul’dan ANAK ve Diyarbakır’dan AKE dernekleri katılma talepleri sonucu gözlemci olarak federasyona katıldılar.
2012 yılında gönüllülük, akreditasyon ve kamu işbirliği yönetmeliği çıkarıldı ve üyelerimiz ile talep edilen kişilere akreditasyon verilmeye başlandı.
2013 yılında DAD federasyondan ayrıldı. Aynı yıl AKE gözlemcilik süresi içinde uyum gösteremediğinden, doğa sporları yapmak üzere tüzük değişikliği yaparak federasyondan ayrıldı.
Adana K9 Arama ve Eğitim Derneği aramıza katıldı.
Ayvalık ADAK, gözlemci üye olarak aramıza katıldı.
İstanbul, TÜRKCAN Kurtarma Derneği aramıza katıldı.
2014 yılında yeni bir eğitim merkezi inşasına başlandı. Yakın zamanda bitirilmesi planlanmaktadır.